YARIMBURGAZ MAĞARASI

İstanbul yakınlarında bulunan Yarımburgaz, mağaracılık tarihi açısından belki de Türkiye'nin en önemli mağaralarından biridir. İlk mağara arkeolojisi kazılarını bir yana bıraksak bile Türkiye'nin ilk mağaracılık makalesi Yarımburgaz ile ilgilidir. Abdullah Bey, Viyana'da, 30 Eylül 1869'da yayımlanan Verhandlungen der Geologishen Reichsanstalt dergisinin 12 no.lu sayısında yer alan “Die Umgebung des See’s Kütchück-tschekmetché in Rumelien” isimli makalesinde bu mağarayı ilk defa detaylı bir şekilde anlatmıştır.

Ardından, 1927 yılında Hovass tarafından çizilen ve yayımlanan Yarımburgaz haritası Türkiye'nin en eski ikinci mağara haritası olma özelliğine sahiptir.

1963 yılında mağarada Kılıç Kökten ve daha sonra Şevket Aziz Kansu'nun katılımı ile süren kazılarda çok önemli sonuçlar elde edilmiştir. Ardından, 1988 yılından itibaren Güven Arsebük başkanlığında sürdürülen kazılarda bulunan aletler 700.000-300.000 yılları arasına tarihlenmektedir. 

Bir yıl sonra BÜMAK'ın kurucuları arasında yer alacak olan Celal Şengör ve Fatih Erdoğan'ın 21 Eylül 1972 günü bu mağarayı ziyaretleri sırasında Celal Şengör'ün defterine çizdiği eskiz ise gencecik bir üniversite öğrencisinin bilim adamlığına uzanacak geleceğinin bir ispatı gibidir.

Dolayısıyla, bünyesinde bu kadar çok özelliği ve değeri barındıran bu değerli mağaranın acilen koruma altına alınması gerekmektedir.