BİR TURİZM KATLİAMI: ÇAL MAĞARASI

Süleyman Demirel'in,  "Bu ülkede bir işin nasıl yapılacağı, nasıl yapılmaması gerektiği deneyerek bulunur" anlamında meşhur bir sözü vardır. Gerçekten de bu ülke, her fikre "Aha ne hoş" diyerek, önünü arkasını planlamadan, fizibilite filan yapmadan balıklama anlatayanlarla doludur.

Örnek mi istiyorsunuz? "Bir mağarayı turizme açmak o yöreye bir gelir getirmediği gibi, devlete veya onu işletecek özel kuruluşa masraf yüküdür"  diye yıllardır yazmaktan, konuşmaktan bitap düştük. Buna karşılık, amirlerine karşı iş yapmış görünme çabasındaki kamu görevlileri hala her yeni bulunan mağaraya akbabalar şeklinde üşüşmekte ve bölge halkına, bu mağaranın turizme açılmasının onlar için de kazanç olacağı yalanını utanmadan söyleyebilmekteler. Halbuki Dilek Mağarası, İnsuyu, Dupnisa, Bulak Mağarası gibi yerler hem zarar ediyor, hem de civarda yaşayan köylülere beş paralık bir fayda sağlamıyorlar.

Aşağıdaki haber, plansız programsız bir şekilde "turizme açılan" bir mağaranın birkaç yıl sonraki halini anlatıyor. Tabi, anlayana.

"İçinden akarsu geçen mağara ilgi bekliyor

Sarkıt ve dikitleriyle dikkati çeken Çal Mağarası, bakımsızlık nedeniyle istenilen ilgiyi görmüyor.

Alınan bilgiye göre, Trabzon'un Düzköy ilçesine bağlı Çalköy beldesinde yöre halkı tarafından bulunan mağara, 2000 yılında turizme kazandırıldı. Sarkıt ve dikitleriyle dikkati çeken mağaranın içerisinde akarsu bulunuyor.  Mağaranın kaderine terk edildiğini savunan Çalköy Belediye Başkanı Mehmet Ali Tayar, yaptığı açıklamada, şunları kaydetti: "Trabzon merkezine yakın olan ve görsel olarak bir çok özelliği olan Çal mağarası, maalesef istediğimiz Turizm hareketini bölgeye sağlayamadı. 2000 yılında turizme açılan ve özelleştirme yoluyla bir firma tarafından işletilen bu mağara aslında bir Uzungöl veya Sümela manastırı gibi bölgemize turist çekebilir. Ancak bakımsızlık ve ilgisizlik yüzünden var olan bu değeri kullanamıyoruz." Gerekli bakımların yapılmaması nedeniyle mağara içerisindeki yürüme bantlarının neredeyse dökülmeye başladığını anlatan Tayar, "Mağaranın yeterince tanıtımı yapılmadığı gibi, içerisinde bulunan yürüme bantları da bakımsızlıktan dökülmek üzere. Yetkililerden dileğimiz buraya sahip çıkılmasıdır" dedi.
Gerek ekonomik açıdan gerekse turizm açısından mağaranın değerlendirilmesi gerektiğini ifade eden Tayar, "Mağaranın bölgemizin önemli turizm merkezlerinden birisi haline geleceğini umut ediyoruz" diye konuştu."

20.11.2009

http://www.ntvmsnbc.com/id/24994463/